STONI SATOVI

Ili satovi sa osloncem u svetu su poznatiji kao «Bracket clocks», a nazvani su ovako jer su se zaista stavljali na stolove, police, pisaće stolove ili kamine. Tradicionalno engleski, u početku su se skoro isključivo izrađivali u Londonu (1660.) od strane holandskog časovničara Ahasuerus Fromanteela,

SATOVI

Prvi mehanički sat sa zupčanicima i pogonskom silom tegova konstruisan je početkom XI veka, a bez obzira na to ko je njegov pronalazač, život ljudi se trajno promenio jer merenje vremena nije više zavisilo od meteoroloških uslova i sunca (sunčani sat).

ORDENJE

Termin “orden” nastao je od reči HORDO što znači RED (engleski – orders, francuski – ordres, nemački – orden), a nazvan je tako po viteškim redovima srednjeg veka. Takođe orden se javlja još u II veku pre naše ere pod nazivom FALERA, odakle i potiče naziv za proučavanje i sakupljanje ordenja – FALERISTIKA. U to vreme to su bile metalne pločice okruglog ili elipsoidnog oblika, ukrašene ornamentima i figurama, a ako ih je bilo više nizane su na kožni remen, što bi u današnje vreme nazvali “ordenskom granom”.

PRIČA O NALIV PERU

Da inat nije samo srpska osobina, dokazao je Luis Vaterman (Lewis Eson Waterman), amerikanac, činovnik po zanimanju, kada se zakleo da mu se više nikada neće dogoditi da mu naliv pero zamrlja dokument koji potpisuje. Sa tom idejom zatvorio se u kuću i nije izlazio dok nije napravio naliv pero, pod nazivom stilograf, kod kojeg se pero mastilom napajalo koristeći efekte sistema kapilarnosti.

FILATELIJA U SRBIJI

Filatelija kao grana kolekcionarstva podrazumeva bavljenje sakupljanjem, čuvanjem i proučavanjem poštanske istorije. Kao takva ona je podeljena na period “predfilatelije” i period nakon uvođenja prve poštanske marke (6. maj 1840. u Velikoj Britaniji, “crni peni”). Drugi period podrazumeva sakupljanje svih maraka izdatih u nekoj zemlji ili na neku zajedničku temu (sportske, sa geografskim motivima, biljke i životinje, o nekom istorijskom događaju itd…).

LUJ XVI

Ovim francuskim stilom dominira harmonija, elegantna jasnoća i jednostavnost, a njegovu personifikaciju predstavlja Marija Antoaneta (1755-1793.), ćerka habzburške carice Marije Terezije Austijske. Ona se udala u svojoj 15. godini i postala je francuska kraljica pre nego što je napunila 20. godina.