PRIBOR

U pribor kolekcionara zavisno od oblasti sakupljanja mogu se ubrojati razni predmeti. Tako na primer za bavljenje filatelijom (poštanske marke) potrebna je lupa, koja uveličava ova mala umetnička dela, zatim specijalna pinceta koja ne oštećuje papir i klaseri u koje se odlažu sakupljene markice.

Pribor svakog numizmatičara ili faleriste svakako je lupa kojom se mogu videti i najsitniji detalji ili oštećenja na novcu i ordenju, a takođe i razne folije ili specijalno pravljeni klaseri u kojima se oni čuvaju. Kolekcionari antikviteta i drugih sličnih predmeta kao što su satovi moraju imati neophodan alat i mnogo različitih delova za njihove popravke.

Ipak pored svega navedenog za svakog kolekcionara i ljubitelja starina najvažnije je znanje o predmetima koje sakuplja. Kada su proizvedeni, na koji način, za šta su korišćeni i u kom periodu, a kod umetničkih dela pojedinosti o autoru i samom delu. Sve potrebne podatke pravi kolekcionar pronaćiće u mnogobrojnim katalozima i stručnoj literaturi koja postoji za skoro svaku oblast, a takođe i razmenom iskustava sa kolegama. Dakle bavljenje kolekcionarstvom definitivno podrazumeva i upoznavanje poštanske, ekonomske ili istorije umetnosti, kao i opšte istorije jedne zemlje, regiona, a na kraju i tokove civilizacije. Ovakav hobi podrazumeva i puno odricanja, kako u vremenu tako i u novcu, ali zabluda je da su svi predmeti sakupljanja po pravilu veoma skupi, a zadovoljstvo posedovanja vlastite kolekcije predmeta koje volite može u mnogome oplemeniti vaš život.Dušan Stojković
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.