PRIČA O NALIV PERU

Da inat nije samo srpska osobina, dokazao je Luis Vaterman (Lewis Eson Waterman), amerikanac, činovnik po zanimanju, kada se zakleo da mu se više nikada neće dogoditi da mu naliv pero zamrlja dokument koji potpisuje. Sa tom idejom zatvorio se u kuću i nije izlazio dok nije napravio naliv pero, pod nazivom stilograf, kod kojeg se pero mastilom napajalo koristeći efekte sistema kapilarnosti.

Tako je 1884. godine, gospodin Vaterman izumeo i registrovao naliv pero “Regular”, prvo moderno naliv pero. Ovaj proizvod beleži trenutni uspeh i pod geslom “pet godina garancije za Votermanovo pero sa rezervoarom” stiže do potpune dominacije dvadesetih godina prošlog veka. “Regular” je bio deo i takvih događaja, kao što su potpisivanje rusko-japanskog mirovnog ugovora 1906. godine i Versajskog ugovora 1919. godine, kaje su zaraćene strane upravo ovim perom potpisale.


Konkurencija željna svog dela tržišta, raznim poboljšanjima pokušava da prekine zamah Votermanovog pera. Tako je Roj Konklin ugradio rezervoar za mastilo u naliv pero 1901. godine, a Valter Šefer 1908. realizuje i danas primenjen sistem punjenja rezervoara mastilom pomoću malog ručnog klipa. Radi lakšeg nošenja, model “Sejfti” dobija kapicu, a 1927. godine za francusku filijalu Vatermana, Franse Pero patentira stakleni rezervoar, koji kasnije biva opšte prihvaćen.


Dakle, naliv pero je sada spremno za upotrebu u svakoj prilici, uz ponudu koja podrazumeva devet različitih veličina naliv pera, ali izumi ne presušuju. Dalje se prilagođavaju brzom pisanju, krasnopisu, upotrebi u teškim uslovima... Od prvobitno pretežno zastupljenog kaučuka, dvadesetih godina prošlog veka dominira bakelit, uz različite mešavine boja i šara, a one najčuvenije marke, Voterman, Konklin i Parker svoja pera ukrašavaju filigranskim granama, listovima i laticama od zlata i srebra u stilu Art nuvoa. Ipak tridesetih godina, sa slabljenjem velike ekonomske krize, proizvođači nastoje da obezbede masovnost proizvodnje, dok sama lepota izrade pada u drugi plan. Baš iz ovog razloga, primerci izrađeni dvadesetih godina prošlog veka još uvek fasciniraju ljubitelje i mogu se smatrati draguljima kolekcija naliv pera.


Dušan Stojković
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.