ORDENJE

Termin “orden” nastao je od reči HORDO što znači RED (engleski – orders, francuski – ordres, nemački – orden), a nazvan je tako po viteškim redovima srednjeg veka. Takođe orden se javlja još u II veku pre naše ere pod nazivom FALERA, odakle i potiče naziv za proučavanje i sakupljanje ordenja – FALERISTIKA. U to vreme to su bile metalne pločice okruglog ili elipsoidnog oblika, ukrašene ornamentima i figurama, a ako ih je bilo više nizane su na kožni remen, što bi u današnje vreme nazvali “ordenskom granom”.

Svrha ordena nekada kao i danas je da potvrdi da je njegov nosilac na neki način zadužio državu ili vladara. Tako je nekada postojala falera za ubijenog ili zarobljenog neprijateljskog vojskovođu, za spašenog starešinu ili vladara, za osvajanje grada, pobedu u pomorskoj bitci itd. U obliku sličnom današnjem pojavljuje se u XV veku i sve do kraja XVIII veka isključivo je dodeljivan plemstvu što je sa sobom nosilo određene titule i privilegije. Prvi orden za vojne zasluge ustanovio je francuski kralj Luj XIV (1681-1715) poznat kao Kralj Sunce, a dodeljivao ga je svojim vojnicima katolicima. Od vremena Francuske buržoaske revolucije dodeljivanje ordenja sve manje je povezano sa titulama i društvenim položajem, a sve više sa zaslugama pojedinaca. Većina ordenja ima po nekoliko “redova” (stepena) koji određuju njihov opšti rang.
   
Prvi srpski orden, TAKOVSKI KRST ustanovio je Knez Mihajlo Obrenović 22. maja 1865. godine za vreme svoje druge vlade i dodeljivan je za zasluge stečene u borbi za nezavisnost i oslobođenje i kao takav uručivan je sve do 1903. godine. Takođe, ugovorom između Srbije i Crne Gore od 23. septembra 1866. godine, prvenstveno crnogorski ORDEN DANILA I, dodeljivan za junaštvo na bojnom polju usvojen je u celokupnoj Srbiji. Nakon toga Kralj Milan Obrenović, 23. januara 1883. godine ustanovio je za izuzetne usluge za kraljevsku kuću ORDEN BELOG ORLA. I i II stepen ovog ordena imaju i ordenske zvezde od zlata i sitnih kristala, a orden BELOG ORLA sa brilijantima i dragim kamenjem čuva se u fondaciji Smitsonijan u Vašingtonu. Među najlepše svetsko ordenje svakako spada ORDEN MILOŠA VELIKOG ustanovljen 17. decembra 1898. od strane Kralja Aleksandra Obrenovića, a dodeljivan je za naročite zasluge za dinastiju Obrenović. Medaljon visi na kruni Nemanjića, izrađenoj od zlata i ukrašenoj dragim kamenjem i perlama od zeleno-plavo-belog emajla.
   
Smenom dinastija 1904. godine, Karađorđevići ustanovljavaju novo ordenje: ORDEN KARAĐORĐEVE ZVEZDE, ORDEN KARAĐORĐEVE ZVEZDE SA MAČEVIMA, ali zadržavaju i neke od starih ordena: ORDEN BELOG ORLA SA MAČEVIMA, ORDEN SVETOG SAVE itd.
   
Deo ordenja zaista raznovrsnog i prelepog dizajna može se naći na susretima kolekcionara u Beogradu, kao i na aukcijama koje organizuje Srpsko numizmatičko društvo ili neka druga aukcijska kuća u zemlji i svetu. Cene ovog ordenja kao i svih drugih antikviteta su šarolike i zavise isključivo od kvaliteta i retkosti ponuđenog materijala.

Dušan Stojković
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.