MAJSEN PORCELAN

Porcelan je pronađen u Kini, u vreme dinastije Tang (618-907 naše ere), a u Evropu ga prvi donosi Marko Polo koji je u 13. veku, na svom putovanju, upoznao izradu predmeta od “bele zemlje” kojima je ime dao po jednom morskom pužu (Porcella).

Kasnije tek 1708. u potrazi za alhemijskom recepturom J.F.Botger pronalazi evropski tvrdi porcelan. Nakon ovog otkrića u gradu Majsenu u Nemačkoj, kralj Saksonije, Avgust već 1710. započinje proizvodnju prvog porcelana u Evropi, a još važnije je da se porcelan iz Majsena i danas smatra najlepšim na svetu.

U početku proizvodnja se odvija po kineskim modelima i motivima, a od 1727. dolaskom J.Kirčnera počinje njegova ekspanzija i majsenski porcelan postaje nezaobilazni modni trend u Evropi. Jedan od najznačajnijih događaja u istoriji majsenske fabrike je i dolazak J.J.Kandlera, 1731. koji će postati najpoznatiji majstor ove fabrike. Sa svojim timom on je stvorio seriju predmeta od porcelana, među kojima su servisi za ručavanje, za belu kafu, figure i razni dekorativni predmeti, a Kandlerovi motivi su uglavnom ulični predeli i arlekini. Smatra se da najlepši predmeti nastaju oko 1735. godine sa motivima buba i leptira, dok tokom rokokoa primat preuzimaju cvetni motivi. Od 1727. do 1750. godine majsenski porcelan dominira Evropom, a predmeti nastali u tom periodu mogu se svrstati u neprevaziđene primerke umetnosti izrade porcelana.

Uspon fabrike u Majsenu zaustavljen je početkom sedmogodišnjeg rata u Nemačkoj, a pobeda Pruske nad Saksonijom i premeštanje fabrike u Berlin, doprinose da primat preuzmu francuski i austijski proizvođači. Majsenski porcelan iz tog perioda karakteriše kopiranje sopstvenih motiva, što će ostati karakteristika sve do današnjih dana. Sa osveženjima u periodu Markolinija 1774. i  autorskim primercima iz art dekoa, proizvodnja ovog porcelana je konstantna do završetka II svetskog rata, kada fabrika pripada Istočnoj Nemačkoj i počinje masovnu komercijalnu proizvodnju porcelana za široku potrošnju. Danas fabrika se vratila korenima i ponovo prizvodi
Zaštitni znak fabrika je uvela 1723. godine i sastoji se od dva ukrštena mača (sa grba Saksonije), nalazi se ispod glazure i plave je boje. Kasnije zbog masovne pojave falsifikata uvode se razni dodatci u vidu tačke između mačeva, zatim zvezdice, crtice, različiti oblici mačeva itd. Sve ovo omogućava znalcima da prepoznaju original i datiraju period nastanka.

Vrednost autentičnih komada majsenskog porcelana iz 18. i 19. veka dostižu vrtoglave cene na svetskom tržištu, koje se mere u desetinama hiljada dolara. Razlozi za to su očigledni jer takvo rukom slikano umetničko delo iz jedne epohe, sa složenom i osetljivom tehnologijom proizvodnje i uz sve događaje koji smanjuju broj originala, može vredeti samo još više. Za Srpsko tržište može se reći da nije siromašno porcelanom iz Majsena, jer su naši ljudi između dva rata bili vrlo cenjeni kupci antikviteta, pa i ovog porcelana, a uglavnom ima komada iz 19. veka.

Dušan Stojković
kolekcionar
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.