LUJ XVI

Ovim francuskim stilom dominira harmonija, elegantna jasnoća i jednostavnost, a njegovu personifikaciju predstavlja Marija Antoaneta (1755-1793.), ćerka habzburške carice Marije Terezije Austijske. Ona se udala u svojoj 15. godini i postala je francuska kraljica pre nego što je napunila 20. godina.

 


Za vreme svoje vladavine kraljica Antoaneta bila je najveći zaštitnik umetnika i zanatlija. U njenoj službi nalazio se čuveni arhitekta Mik, koji je zajedno sa braćom Ruso izradio dekoraciju u kupatilu pored Zlatnog salona u Versajskom dvorcu. Kupatilo je bilo plavo-zelene boje, a zidovi ukrašeni štuko dekoracijom čija je tema voda. Dekoracija kupatila, koja sadrži prikaze fontana, delfina, jastoga, labudova, školjki i belih korala, predstavlja jedan od najboljih izraza stila Luj XVI. Najpoznatije građevine ovog perioda u Parizu još su i Amorov hram i Trijanonski Belvedere koje je sagradio arhitekta Bronjijar. Među najpoznatije majstore intarzije ubrajaju se Rizner i Lele, bronzane detalje sjajno su radili cizeliri Gutije, Forestije, Gol, a najpoznatiji stolarski umetnik je Žakob, koji se u izradi nameštaja koristio isključivo mahagonijem.
Možda bi bilo ispravnije da se ovaj stil naziva “stilom Marije Antoanete”, jer je najveći broj francuskih kraljevskih enterijera neprevaziđene lepote izrađen pod njenim uticajem. U Versaju, Rambujeu, Fontenblou nalaze se njene odaje, paviljoni i kućice koje su dizajnirali i opremili najtalentovaniji umetnici toga doba. U njima je Marija Antoaneta skidala krunu, bežala od etikecije i živela punim plućima... Više od jedne decenije bila je u prilici da naručuje dekor, nameštaj i predmete u kojima je uživala i zadovoljavala svoje kaprice. “Vi volite cveće, a ja imam jedan buket da Vam dam” – rekao je galantni kralj svojoj supruzi, poklanjajući joj Mali Trijanon, jednu od najlepših građevina na svetu.


Ipak kraljica-mučenica, kako su je kasnije nazivali pogubljena je na giljotini od strane siromašnih i gladnih građana Pariza nakon izbijanja francuske revolucije, a jedan od razloga za to je sigurno i njen ekstravagantni stil života.


Dušan Stojković
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.